Αθηνόραμα: Out of the box

Αθηνόραμα: Out of the box

Πηγή: Αθηνόραμα
Γιάγκος Αντίοχος

Εξετάζοντας τον ενεργό ρόλο που έπαιξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη διακυβέρνηση των χωρών που χτύπησε η ευρωπαϊκή κρίση χρέους τα τελευταία χρόνια, ο Άρης Χατζηστεφάνου θέτει ερωτήματα που κυρίως έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία της νέας εποχής σε ένα ντοκιμαντέρ με ανεβασμένη ποιότητα παραγωγής και λιγότερο τηλεοπτική αισθητική.

Εδώ και δύο δεκαετίες ο Άρης Χατζηστεφάνου βρίσκεται στα χαρακώματα της ερευνητικής δημοσιογραφίας, έχοντας καταφέρει να διατηρήσει ένα αιχμηρό και ανεξάρτητο προφίλ. Από το 2011, μάλιστα, πέρασε στο χώρο του ντοκιμαντέρ, υπογράφοντας τρεις ταινίες αυτού του είδους με αντιμνημονιακό χαρακτήρα («Debtocracy», «Catastroika», «Φασισμός Α.Ε.» ), όλες τους γυρισμένες με την οικονομική υποστήριξη των αναγνωστών/ακροατών του. Τώρα, παρουσιάζει την τέταρτη και πιο ώριμη δουλειά του, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει ουσιαστικά «εν θερμώ» (δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος ) τα γεγονότα του Ιουλίου 2015, μιας από τις κρισιμότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Εξετάζοντας τον ενεργό ρόλο που έπαιξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη διακυβέρνηση των χωρών που χτύπησε η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, θέτει ερωτήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με τη δημοκρατία. Η ποιότητα παραγωγής είναι αισθητά ανεβασμένη και λιγότερο τηλεοπτική, με τα εναέρια πλάνα να σε βγάζουν συμβολικά «out of the box», ενώ τα επίθετα που χρησιμοποιούνται στο voice over του Χατζηστεφάνου είναι ευτυχώς περιορισμένα (θα μπορούσαν να περιοριστούν ακόμα περισσότερο ). Λείπουν και πάλι, όμως, οι «κόντρα» συνεντεύξεις, όπως αυτή του πρώην επιτρόπου της Ε.Ε. Ετιέν Νταβινιόν, που θα πρόσφεραν μεγαλύτερη ζωντάνια στην αφήγηση…